onsdag 3. juni 2015

Stans på ovn 11



Utsiden av ovnen/ovnslokket
Sånn ca. en gang hver femte uke er det planlagt vedlikeholdsstans på ovn 11. Under en vedlikeholdsstans er hovedoppgaven å rengjøre, sjekke og eventuelt bytte alt kritisk utstyr. Samt rengjøring av ovnsdørk og ovnshvelv. Denne måneden fikk jeg være med på å se hvilke arbeidsoppgaver som må gjøres og hvilken avdeling som gjør hvilke oppgave. I tillegg så fikk jeg muligheten til å se både rundt og inni ovnen.
Innsiden av ovnen
Bak en planlagt stans ligger det mye forberedelser. Før stansen avholdes det alltid et planleggingsmøte, som består av driftssjef, VH-koordinator, avløser for VH-koordinator, representanter fra alle aktuelle vedlikeholdsavdelinger, metallurg, regulerer og eventuelt andre involverte. På møtet lages det blant annet en systematisk stansliste som inneholder informasjon om når siste tapp skal utføres, når ovnen skal slås ut, hvilke oppgaver som skal utføres under stansen og hvilke avdelinger som gjør disse. Denne listen er svert nyttig for alle som har med stansen å gjøre, og den øker produktiviteten i forhold til hvilke oppgaver som skal gjøres. Tidsberegning av stanstid blir også utført på et slikt møte. Formålet med disse møtene er å (jeg siterer Inosa How) "sørge for maksimal utnyttelse av planlagt stanstid ved å sikre systematisk tilstandskontroll og preventivt vedlikehold på utstyr som krever stans for vedlikehold, og dermed oppnå høy driftstid på ovner, raffinerings- og knuseanlegg." En annen forberedelse før stansen er at alle arbeidstillatelser som trengs i forbindelse med stansen skal forberedes og leveres i kontrollrom dagen før stansen finner sted. 

Stansen gjennomføres som planlagt i henhold til stanlisten. Operatørenes oppgaver når det kommer til stansen er forberedelser til stans av ovn, selve stansen, og deretter forberedelser til entring av ovnsdørken.

Første steg i forberedelsene til stans av ovnene er å plugge tappheullet. Dette gjøres alltid, men ved en stans skal tiden planlegges nøyere, slik at ovnen blir slått ut til riktig tid, i henhold til stanslisten. Deretter skal gassleveringen fra Ovn 11 til MRU stoppes. Dersom gasslevering egentlig pågår skal kontrollrom Ovn 11 ringe til både Yara N2-fabrikken og Ovn 10. Ovn 10 vil i dette tilfelle fortsatt levere gass til MRU, som leveres videre til N2. Ovnen kan ikke stoppes før minimum 15 min etter plugging av siste tappehull. Stansen kan heller ikke forekomme dersom det er kjørt inn mer enn 70% av et normalt tappeintervall, vanligvis betyr dette 30 minutter før normal åpningstid som er ca. 45 MWh innkjørt. Ovnen stoppes ved hjelp av styringssystem i kontrollrom. Da blir det først kjørt automatisk nedtrinning på ovn, deretter blir ovnen slått ut med ovnsbryter på ovnstyringsbildet i styringssystem. Det skal også trykkes inn en manuell ovnsbryter og nøkkelen til denne skal bli tatt ut. Nøkkelen til ovnsbryteren skal bli låst inne i eget skap med hengelås. Nøkkelen til hengelåsen skal henges opp i skap for oppbevaring av felles nøkler. Etter at ovnen er slått ut, skal elektrodene inne i ovnen beveges minimum 30 cm opp og ned igjen, minimum to ganger, for å hindre ras i ovnen, mens det arbeider på ovnsdørken. Forekommer det et ras kan gass og andre mindre partikler sive ut av ovnen, og arbeiderene vil få dette i seg. Slike hendelser er selvfølgelig høyest uønskelig. Før arbeidet på ovnen kan starte må det forsikres om at alt utstyr er spenningsløst.   

Noe av det forskrevede verneutstyret for arbeid på ovn
Ved arbeid på ovnen skal forskrevet verneutstyr bli brukt. Dette innebærer to lag med flammehemmende vernetøy, vernesko med høyt skaft, hansker, briller, hjelm, støvmaske og CO-måler. Noen av arbeidsoppgavene som kan gjennomføres under en vedlikeholdstans er: Støvsuging av gulv på ovnsdørk, sjekke behov for å stikke opp dyser på mantelkjøling og bytting av duk og sand i sandlås. Når man gjør dette er det viktig å passe på at minst mulig sand blir mistet ned, fordi dette kan tette dysene på ovnshud kjølingen. Under stans er det ofte travelt, men jeg har allikevel fått være med på et par arbeidsoppgaver. Jeg har hovedsakelig støvsugd gulv på ovnsdørk, og byttet sand i sandlås. Alle ferdige jobber signeres av utførende i stansliste som ligger i kontrollrom.

Etter alle planlagte stanser holdes det et evalueringsmøte. Møtet består av de samme som planleggingsmøtet, altså driftssjef, VH-koordinator, avløser for VH-koordinator, representanter fra alle aktuelle vedlikeholdsavdelinger, metallurg, regulerer og eventuelt andre involverte. Møtet skal helst holdes innen en uke etter stansen. Det som blir gått igjennom på møtet er:

-          HMS – farlige forhold, skader eller nestenulykker

-          Gjennomgang av stansforløp

-          Ble planlagt stanstid overholdt?

-          Hva fungerte bra?

-          Hva gikk ikke som planlagt?

-          Forslag til forbedringer, endring av rutiner/prosedyrer osv.

Referat fra evalueringsmøtet blir gitt til alle møtedeltakere, samt lagt ut i en fellesmappe på Eramet sine private filer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar