søndag 2. november 2014

Analyse av metall

På Eramet tar vi stadig analyser av metallet, dette er for å forsikre seg om at metallet har de riktige verdiene av hovedsakelig karbon, nitrogen og mangan. Det er viktig å ha de riktige verdiene, hvis ikke så kan vi ikke sende/levere metallet til kunden.

Det finnes fire forskjellige analyser fra ovn 11 (der jeg jobber). Analysene blir tatt på hvert skift, og den ene blir tatt etter hver utstøpning, og det er denne jeg skal forklare hvordan taes.

Her hentes metallptøven


Vi får beskjed i kontrollrommet om at utstøpningen er ferdig, og at det er hentet opp en liten prøve av metallet. Metallprøven er blitt lagt på et lite metallbord, hvor jeg lett knuser det med beholderen det skal oppi, før jeg tar det med på labben.








Arbeidsbord


Knuse maskin
På labben skal nitrogen og karboninnholdet bli målt, pluss analyse for resten av innholdet. Men før vi gjør dette har vi nødt til å knuse metallet. Det aller første vi gjør når vi kommer bort på labben er å helle metallprøven oppi beholderen for grovknusing, og sette den inn i maskinen vi bruker får å knuse det med. Oppi denne beholderen er det en massiv sylinder, og en sirkel rundt. Grunnen til at metallet knuses når det ligger i denne beholderen er fordi det blir klemt sammen mellom sylinderen, sirkelen rundt, og veggen inne i beholderen, når maskinene rister. Når metallet er ferdig grovknust heller vi det oppi en liten papirpose, med navnet på metallet utenpå. Deretter veier vi opp 20g av de knuste metallet. Dette skal helles oppi en beholder for finknusing, sammen med fem små tabletter som skal binne metallet. Oppi denne beholderen er det kun den solide sylinderen som ligger oppi. Grunnen til at vi fin knuser metallet er for å bruke det til å lage en liten metallbrikett, som skal legges i røntgenmaskinen, for å måle innhold av blant annet mangan. Etter at metallet er finknust, helles det i en liten aluminiumskopp, som deretter presses, så får vi en metallbrikett. Når alt dette er ferdig, kan vi gå å begynne å ta de forskjellige analysene.



Nitrogenmåler
Karbonmåler
Det er restene av det grovknuste metallet vi skal bruke til å måle karbon og nitrogen innholdet med. Dette gjør vi ved hjelp av to automatiske målere. En som måler karbon og en som måler nitrogen. da veier vi opp to små krukker med 0,2500g som deretter skal puttes inn i hver sin måler. Resultatene dukker opp på pc.skjermene ved siden av. Det er karboninnholdet som forteller oss hvilke type metall vi har. Dette metallet kan enten være LC (low carbon) eller MC (medium carbon). Hvis det er LC er karboninnholdet 0,54 eller mindre, alt over dette er MC. Vi skriver opp begge resultatene på posen. Når vi vet karboninnholdet ringer vi opp til kontrollrommet, slik at de kan fortelle føreren hvor han skal kjøre metallet.



Røntgenmaskin


Deretter legger man briketten inn i røntgenmaskinen, og plotter inn innholdet av karbon og nitrogen i programmet som kjører/styrer røntgenmaskinen. Og så trykker man på measure. Resultatene fra røntgenmaskinen sendes automatisk opp i kontrollrommet når analysen er ferdig.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar